Het avontuur van het vergelijkingsprogramma My TP

Het verhaal van Rick Mulderij, initiatiefnemer van het vergelijkingsprogramma My TP. Een vergelijkingsprogramma, waarin je de premies en voorwaarden van intermediairmaatschappijen kunt vergelijken.

 

Het was begin 2016 toen My TP steeds meer vorm begon te krijgen in mijn hoofd. Een vergelijkingsprogramma voor de premies van particuliere schadeverzekeringen in het provinciale kanaal, waarin je ook voorwaarden kunt vergelijken. Het idee leek van korte duur na een leraar ICT te hebben gevraagd wat een dergelijk programma ongeveer zou moeten kosten; anderhalve ton, pak ‘em beet… Toch bleef het idee in mijn hoofd rondzwerven en werden de minuten ’s nachts voor het slapen uren. Wat een mogelijkheden zou je met een dergelijk programma hebben. Begin maart 2016 kwam ik in contact met een programmeur die aan meetingpoint heeft gewerkt. Toeval? Sommige dingen moeten gewoon zo zijn! Hij snapte het idee en na een aantal keer om tafel te hebben gezeten zou deze programmeur een demo ontwikkelen om te kijken of er vanuit maatschappijen voldoende interesse zou zijn. Op 24 maart 2016 mailde ik de programmeur; het wordt tijd om via de accountmanagers binnen te komen. Ik zal ze mailen. Na bij sommige maatschappijen eerst 2 presentaties te hebben gegeven aan de mensen zonder beslissingsbevoegdheid, kwam ik bij 3 maatschappijen bij de juiste mensen om tafel. Alle 3 maatschappijen waren enthousiast en dat was precies wat ik nodig had. Gigantisch veel energie en enthousiasme om te beginnen aan het avontuur van My TP!

 

Eind 2016. De demo is uitgebreid met een aantal kleine uitbreidingen en functies. De programmeur die het programma ontwikkelde zou mede-eigenaar worden, dus we hadden beide geen kosten en ik had naast mijn studie genoeg tijd om alles uit te denken en voor te ‘tekenen’ in Paint. Elk veld en elke knop werd in een word-bestand toegelicht, zodat het doel erachter ook duidelijk was. Begin 2017 waren er nog niet veel functies bijgekomen en leek het erop dat de programmeur niet veel tijd in het programma kon steken naast zijn huidige baan. Ik kon niet teveel druk uitoefenen, omdat ik 100% afhankelijk was van hem. Ik had het geld niet liggen om het zelf te financieren. In de maanden die volgden gingen de ontwikkelingen nog langzamer, waardoor ik begon te voelen dat dit niet de juiste weg was. We moesten sneller. In dezelfde mail van 24 maart 2016 was mijn laatste zin; “… want we moeten er een beetje vaart in houden”. In april 2017 stond ik voor een moeilijke keuze; ga ik op deze manier verder of moeten we er een einde aan maken?

In dezelfde maand heb ik voor mijn scriptie tientallen tussenpersonen moeten interviewen over My TP. Zaten zij te wachten op een dergelijk programma? Als ik in al mijn enthousiasme vertelde wat er allemaal mogelijk zou zijn, dan zat iedereen daar op te wachten! Toch waren er ook veel tussenpersonen sceptisch. Het klinkt te mooi om waar te zijn, dat ga je nooit voor elkaar krijgen, wij nemen standaard 1 of 2 maatschappijen mee in het offertetraject, etc. Ik haalde hier vooral meer motivatie uit om toch te kijken naar mogelijkheden om verder te gaan met het avontuur van My TP!

 

April 2017. Na een berekening te hebben gemaakt wanneer het programma klaar zou zijn als we op dezelfde voet verder zouden gaan was ik overtuigd. We gaan het anders doen. Ik had nou van 3 maatschappijen, meerdere accountmanagers en een grote groep tussenpersonen positieve reacties gehad. Ik had 3 softwareontwikkelaars benaderd, waarvan er 2 daadwerkelijk een offerte uitbrachten. De eerste offerte, om te komen waar ik met de eerste programmeur was gebleven kostte € 30.000. Ik heb niet eens gevraagd wat het zou kosten om het programma helemaal te maken zoals ik het in mijn hoofd had. De 2e offerte, van een programmeur die ik via via kende, bleek een stuk interessanter. Het avontuur veranderde in een echte onderneming. Ik moest met mijn scriptie, wat het ondernemingsplan was, geld ophalen. Eerst moest de demo worden nagebouwd en worden uitgebreid om het aantal van 3 positieve maatschappijen uit te breiden. Gelukkig kon ik bij ‘familie en vrienden’ het startkapitaal lenen. In het najaar van 2017 had ik van 6 maatschappijen een mondelinge toezegging om de premieberekening mogelijk te maken in My TP en 3 maatschappijen die wilden instappen, nadat er voldoende tussenpersonen gebruik zouden maken van het programma. Het programma was inmiddels in de basis klaar, waardoor ik een presentatie kon geven bij een bank en samen met een interessante visie een lening kon krijgen om het programma af te maken en de markt te betreden. Het plan was om in februari 2018 te lanceren, al werd dat al snel maart en vervolgens april. Het programma was bijna klaar, maar we zaten nog midden in de testfase om de laatste functies en premies te testen. Een week voor de kennismarkt van Adfiz op het Particuliere Platform konden we de premies van de 5e maatschappij berekenen. Na de kennismarkt was het eerste artikel in Schade Magazine een feit. Het meest gelezen artikel van die week. Jammer, omdat we nog niet klaar waren om het programma al operationeel in de markt te zetten, terwijl het programma in de schijnwerpers stond. Een maand later werd ik benaderd door AM. Of ze mij mochten interviewen in het zomernummer Innovatie. Het artikel werd zowel online als offline gepubliceerd, wat enorm veel naamsbekendheid opleverde. We moesten nu wel lanceren. We kregen heel veel positieve reacties binnen. Dit gaat interessant worden!

 

De zomervakantie 2018 staat voor de deur. We hadden gelukkig de eerste gebruikers aangesloten, waarmee we de testfase 1,5 maand konden verlengen. De kinderziektes werden in de zomervakantie gefixt, zodat we vanaf september klaar waren om tussenpersonen aan te sluiten. Inmiddels is het begin oktober en maakt een groot aantal tussenpersonen gebruik van het programma, zodat we volop door kunnen ontwikkelen. Zo zijn we met 4 maatschappijen in gesprek om de premieberekening mogelijk te maken, is de eerste koppeling met een CRM-systeem bijna ontwikkeld en zijn we met interessante functies bezig, zoals een portefeuillevergelijker. Een functie, waarmee je een totaal klantenbestand kunt uploaden en met één druk op de knop onder elke klant een offerte hebt hangen. Daarnaast reserveren we per week een x-aantal uren om de feedback van tussenpersonen te verwerken. Zo kunnen we samen het beste vergelijkingsprogramma ontwikkelen, waarmee optimaal en efficiënt meerwaarde geleverd kan worden. De tussenpersoon is hierin essentieel, omdat zij de klant kennen, de klantsituatie kunnen overzien en gericht kunnen adviseren. Internetverzekeraars kunnen dit nooit realiseren, omdat er geen band is, geen vertrouwen en zich alleen op de massa richten.

 

Wij zijn er van overtuigd dat het ‘onafhankelijke’ advieskanaal weer terrein terug gaat winnen als tussenpersonen de meerwaarde bieden die ze kunnen bieden. Werk je provinciaal? Sluit je aan! Investeer in het programma door je nu alvast aan te melden, zodat we samen het beste programma kunnen maken. Als je ziet wat we in een dik jaar (april 2017 – september 2018) hebben neergezet, waar denk je dan dat we in het najaar volgend jaar staan? We hebben jou ‘nu’ nodig om daar te komen!

 

Ga naar www.mijntp.nl en registreer je voor een gratis proeflicentie. Deel je ervaringen en bouw mee aan het programma! Samen staan we sterk!